Hvad er cor-ten stål?

Cor-tenstål i arkitektur – Cor-ten.dk
Cor-ten stål i arkitektur – Cor-ten.dk

Cor-ten er en rusttræg og vejrbestandig type stål, der ruster hurtigt i overfladen, men som har langsommere gennemtæring end eksempelvis blødt stål. Den flotte, røde farve ændrer sig gradvist med årene.

Cor-ten blev udviklet i USA i 1930érne til brug i kulvogne til jernbanen og som erstatning for stål i brobygninger, hvor vedligeholdelse af undersiden var særligt vanskelig og skulle eliminere brugen af maling på mange konstruktioner.

Cor-ten stål bruges også til skibscontainere, der skal modstå barske og ofte fugtige omgivelser. Stålet får sine egenskaber gennem en speciel sammensætning, heriblandt kobber, nikkel og krom. Forudsætningen for at Cor-ten danner det beskyttende lag er regelmæssig befugtning og hærdning af overfladen. Denne proces stabiliseres normalt efter 2-3 år.

 

 

 

 

COR-TEN STÅLS ANVENDELSE

Førende arkitekter verden over benytter sig i dag af cor-ten stål til facadebeklædning på moderne kontorbygninger og store kommercielle bygninger. Den rustne, dæmpede patina giver en bemærkelsesværdig virkning. På grund af stålets vedligeholdelsesfri egenskaber reducerer det samtidig behovet for dyrt vedligehold og arbejde i højden til et minimum.

Takket være cor-ten stålets særlige udseende, bruges det ligeledes til have- og parkinventar samt til skulpturer. Du kan for eksempel vælge plantekasser, blomsterkummer og krukker. De pynter i det offentlige rum, i haver og på terrasser og er beskyttet mod fugtige vejrforhold.

Der er uendeligt mange anvendelsesmuligheder af cor-ten stål. Ud over fugt, er det også beskyttet mod varme og kulde. Og derfor danner konstruktioner af cor-ten stål ikke revner på grund af temperaturændringer.

Cor-ten fontæner med lukket kredsløb eller elegante, miljøvenlige bio-pejse kan bruges både i haven og på terrassen, og fontænerne er desuden velegnede i byrummet.